ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΑΓΩΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ
Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ενημερώνουν ότι μετά τη διενέργεια διερευνητικών δειγματοληψιών που πραγματοποίησε η υπηρεσία, σε «χύμα» παγωτά από διάφορα ζαχαροπλαστεία – εργαστήρια ζαχαροπλαστικής διαπιστώθηκε η ύπαρξη «φυτικών λιπαρών υλών» .
Σύμφωνα με το άρθρο 137 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όπως τροποποιήθηκε το Μάιο του 2012 στο Σημείο 1 επιτρέπεται πλέον η χρήση των «φυτικών λιπαρών υλών » στα παγωτά
με εξαίρεση μόνο τρείς ειδικές κατηγορίες :
- Παγωτό Γάλακτος
- Παγωτό Κρέμας
- Παγωτό Καϊμάκι
στα οποία απαγορεύεται η χρήση των «φυτικών λιπαρών υλών».
Ειδικότερα για το:
Παγωτό Γάλακτος πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 2,5% λιπαρά γάλακτος και τουλάχιστον 6% στερεό υπόλειμμα γάλακτος άνευ λίπους
Παγωτό Κρέμας πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 5% λιπαρά γάλακτος
Παγωτό Καϊμάκι πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 8% λιπαρά γάλακτος, στερεό υπόλειμμα γάλακτος άνευ λίπους τουλάχιστον 7% και ολικά στερεά τουλάχιστον 34%
σύμφωνα με το άρθρο 137 Παράρτημα Ι Σημείο 2.1, 2.2 και 2.3 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
Κατόπιν των ανωτέρω εφιστάται η προσοχή ζαχαροπλαστών-βιοτεχνών ζαχαροπλαστικής στον έλεγχο των προμιγμάτων που χρησιμοποιούν, ώστε να συμμορφωθούν άμεσα και πλήρως στην ισχύουσα νομοθεσία.

