Εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/21-06-2017 (ΦΕΚ 2161/ Β’/23-06-2017), «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων / ποτών και άλλες διατάξεις», Υπουργική Απόφαση, με την οποία απλουστεύονται οι διαδικασίες, αίρονται τα εμπόδια και μειώνεται η γραφειοκρατία για την ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δίνοντας προτεραιότητα στη δημόσια υγεία.
Οι άξονες επί των οποίων κινείται η νέα Υγειονομική Διάταξη είναι:
α) Η τήρηση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας των Επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος και των όρων περιβαλλοντικής υγιεινής.
β) Η επικαιροποίηση των κατηγοριών επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος ανάλογα με το είδος δραστηριότητάς τους.
γ) Η Κατάταξη των Επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών βάσει της επικινδυνότητας σχετιζόμενης με το είδος τροφίμου και τη δραστηριότητα.
δ) Η υποχρέωση εφαρμογής συστήματος αυτοελέγχου στις Επιχειρήσεις τροφίμων σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
ε) Η διασφάλιση της Υγείας των εργαζομένων
στ) Η έμφαση στο νέο τρόπο διενέργειας (ex post) Υγειονομικών ελέγχων από τις Υγειονομικές υπηρεσίες.

